Gnawa Festival: Lemma

Details

Time: september 09, 2023 21:30
Location: Korzo
Event Type: Marrakesh in Den Haag
buy tickets

About Tour

Vier de ontmoeting op Gnawa Festival met Lemma
De vierde editie van het Gnawa Festival is terug in Den Haag. Vijf dagen lang spelen de beste Gnawa-artiesten uit Marokko, Algerije, Nederland en België shows in Korzo, Amare, PAARD en Het Nationale Theater. Je ziet het van donderdag 7 tot en met 10 september in Den Haag.
In Korzo zie je op zaterdag 9 september Lemma, een collectief uit Saoura, een regio in het zuiden van de Algerijnse Sahara. Souad Asla stond aan de basis van de groep en wist met Lemma verschillende Saoura-genres naar een groter publiek te brengen, zonder aan authenticiteit in te boeten. Lemma bestaat uit 7 vrouwelijke muzikanten die zich in hun liveoptredens laten inspireren door vier muziekstromingen van hun geboortegrond Saoura, zoals zaffânî, hadra, al-farda en gnawi. Instrumenten spelen in hun muziek vaak een bijrol; het lichaam staat centraal, met gezang en handgeklap. Het collectief zingt zowel over triviale als serieuze zaken, van teleurgestelde liefdes tot poëzie van de profeet. Lemma is grofweg te vertalen als ‘ontmoeting’ en dat is precies wat Souad Asla en haar Lemma pogen te doen: om elkaar te ontmoeten op podia en in zalen over de hele wereld.

PERSBERICHT, DEN HAAG 9 SEPTEMBER 2023

Gnawa Festival wordt benefiet voor slachtoffers ramp in Marokko

Het Nederlandse Gnawa Festival dat dit weekend in Den Haag plaatsvindt, wordt overschaduwd door de aardbevingsramp in Marokko. Het festival wordt nu omgezet in een benefietfestival voor de slachtoffers. De Gnawa-artiesten, afkomstig uit het gebied en omliggende landen, laten hun concerten doorgaan om samen met het publiek steun te betuigen aan de slachtoffers. De inkomsten uit kaartverkoop wordt door de deelnemende theaters gedoneerd aan de samenwerkende hulporganisaties.
PAARD doneert de volledige inkomsten van het concert van Tamikrest afgelopen vrijdag, Het Nationale Theater de inkomsten van het Kaseko / Gnawa Concert vanavond in de Koninklijke Schouwburg en Korzo Theater de inkomsten van Lemma – ook vanavond. Morgen gaat een deel van de opbrengst van het concert van Hind in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch orkest naar de slachtoffers. Ook dit Nederlands/Marokkaanse orkest zal zijn gage doneren. Op alle locaties wordt het publiek opgeroepen meer te doneren.
Het was voor de organisatie een belangrijk signaal om het festival door te laten gaan. Festivaldirecteur Mustapha Barbouch: “De concerten in de theaterzalen zijn een gelegenheid om elkaar te ontmoeten in deze vreselijke tijd. We moeten elkaar kunnen steunen en samen deze ramp onder ogen zien.”

Dit zal sluiten in 0 seconden