Hind Ennaira & Amsterdams Andalusisch Orkest

Details

Time: september 10, 2023 16:00
Location: Conservatorium Zaal - Amare
Event Type: Marrakesh in Den Haag
buy tickets

About Tour

Meesteres van de gnawa en bedreven guembri-speler Hind Ennaira gaf tijdens haar eerste bezoek aan Amsterdam een spontaan pop-up concert in het cultureel centrum MAQAM. De reacties waren overweldigend! Vanwege het grote succes treedt ze wederom op samen met Salah Edinne Mesbah, Mohamed Al Mokhlis en Hamza Amrani, leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.
Hind Ennaira werd geboren in Essaouira (Marokko), de bakermat van de Gnawa-kunst, Afro-Marokkaans en woestijn-blues. Op zeer jonge leeftijd verdiepte zij zich in dit bijzondere muziekgenre, een wereld die in eerste instantie alleen toegankelijk leek te zijn voor mannen. Vandaag de dag domineert Hind, als een van de twee gnawiat, de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse folklore ook bestemd is voor vrouwen. Ze richtte haar eigen band op waarmee ze optreedt in Marokko en het buitenland. Hind staat bekend als een van de ‘maâlems’ die met haar optredens volle zalen trekt.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) speelt verschillende muziekvormen uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van Granada tot Bagdad, van het rijke Arabo Andalus repertoire tot de mystieke Oosterse muziek, en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot de volkse muziek uit de Maghreb. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland. Niet alleen houden zij samen het traditionele Arabo-Andalusische repertoire levend, maar ook spelen zij improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volksmuziek uit de Maghreb. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch (Marcel Khalife en Sami Yusuf) tot jazz (Metropole Orkest) en flamenco (Estrella Morente). Naast deze repertoires zet het AAO zich ook in voor muzikale verdieping en staat het orkest ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de Malhoun, (Sanaa Maharati). Naast de Andalusisch repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.

PERSBERICHT, DEN HAAG 9 SEPTEMBER 2023

Gnawa Festival wordt benefiet voor slachtoffers ramp in Marokko

Het Nederlandse Gnawa Festival dat dit weekend in Den Haag plaatsvindt, wordt overschaduwd door de aardbevingsramp in Marokko. Het festival wordt nu omgezet in een benefietfestival voor de slachtoffers. De Gnawa-artiesten, afkomstig uit het gebied en omliggende landen, laten hun concerten doorgaan om samen met het publiek steun te betuigen aan de slachtoffers. De inkomsten uit kaartverkoop wordt door de deelnemende theaters gedoneerd aan de samenwerkende hulporganisaties.
PAARD doneert de volledige inkomsten van het concert van Tamikrest afgelopen vrijdag, Het Nationale Theater de inkomsten van het Kaseko / Gnawa Concert vanavond in de Koninklijke Schouwburg en Korzo Theater de inkomsten van Lemma – ook vanavond. Morgen gaat een deel van de opbrengst van het concert van Hind in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch orkest naar de slachtoffers. Ook dit Nederlands/Marokkaanse orkest zal zijn gage doneren. Op alle locaties wordt het publiek opgeroepen meer te doneren.
Het was voor de organisatie een belangrijk signaal om het festival door te laten gaan. Festivaldirecteur Mustapha Barbouch: “De concerten in de theaterzalen zijn een gelegenheid om elkaar te ontmoeten in deze vreselijke tijd. We moeten elkaar kunnen steunen en samen deze ramp onder ogen zien.”

Dit zal sluiten in 0 seconden