Koseko X Gnawa Fra Fra Sound (NL) & Majid Bekkas (MA)

Details

Time: september 09, 2023 19:30
Location: Het Nationale Theater
Event Type: Marrakesh in Den Haag
buy tickets

About Tour

In navolging van eerdere cross-over experimenten gaat Fra Fra Sound de samenwerking aan met Gnawa grootheid Majid Bekkas uit Marokko.Een bijzondere ontmoeting van Afro-Caribische Surinaamse muziek met Gnawa! Bijzonder vanwege de historische verwantschappen in hun beider muziek die teruggaan tot het koninkrijk Ghana van de 12de eeuw.
De muziek van de Ghanawi’s (mensen van Ghana) reisden door de Sahara naar Marokko en werd daar ‘gnawa’. Via Europese slavenschepen werd diezelfde muziek onvrijwillig meegenomen van West-Afrika naar de andere kant van de Atlantische oceaan, naar de Surinaamse kust.
Tijdens het concert gaan Fra Fra Sound en Majid Bekkas terug naar de muzikale oerbron Afrika, en laten ze horen hoe Afro-Caribische jazz, Gnawa en Desert blues organisch met elkaar zijn verweven.
De vierde editie van het Gnawa Festival is terug in Den Haag. Drie dagen lang spelen de beste Gnawa-artiesten uit Marokko, Algerije, Nederland en België shows in Korzo, Amare, PAARD en Het Nationale Theater. Je ziet het van donderdag 8 tot en met 10 september in Den Haag.

PERSBERICHT, DEN HAAG 9 SEPTEMBER 2023

Gnawa Festival wordt benefiet voor slachtoffers ramp in Marokko

Het Nederlandse Gnawa Festival dat dit weekend in Den Haag plaatsvindt, wordt overschaduwd door de aardbevingsramp in Marokko. Het festival wordt nu omgezet in een benefietfestival voor de slachtoffers. De Gnawa-artiesten, afkomstig uit het gebied en omliggende landen, laten hun concerten doorgaan om samen met het publiek steun te betuigen aan de slachtoffers. De inkomsten uit kaartverkoop wordt door de deelnemende theaters gedoneerd aan de samenwerkende hulporganisaties.
PAARD doneert de volledige inkomsten van het concert van Tamikrest afgelopen vrijdag, Het Nationale Theater de inkomsten van het Kaseko / Gnawa Concert vanavond in de Koninklijke Schouwburg en Korzo Theater de inkomsten van Lemma – ook vanavond. Morgen gaat een deel van de opbrengst van het concert van Hind in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch orkest naar de slachtoffers. Ook dit Nederlands/Marokkaanse orkest zal zijn gage doneren. Op alle locaties wordt het publiek opgeroepen meer te doneren.
Het was voor de organisatie een belangrijk signaal om het festival door te laten gaan. Festivaldirecteur Mustapha Barbouch: “De concerten in de theaterzalen zijn een gelegenheid om elkaar te ontmoeten in deze vreselijke tijd. We moeten elkaar kunnen steunen en samen deze ramp onder ogen zien.”

Dit zal sluiten in 0 seconden